Πορτρέτο του Σπύρου Πέγκα
Σπύρος Πέγκας

Ο Σπύρος Πέγκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στα πανεπιστήμια του Φράιμπουργκ και του Μονάχου. Εργάστηκε στο γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στις Βρυξέλλες και επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη, ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση Galerie Ντόρα Πέγκα, εξελίσσοντάς την από μία τοπική επιχείρηση χειροποίητων χαλιών σε μία πανελλήνιας εμβέλειας εταιρεία.

Στις εκλογές του 2010, εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης με την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη και τον Ιανουάριο του 2011 ανέλαβε Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού. Από τη θέση αυτή, συνέβαλλε καθοριστικά στην αλλαγή του πολιτιστικού και τουριστικού προφίλ της Θεσσαλονίκης καθιστώντας την εκ νέου μια πόλη κοσμοπολίτικη, πολυπολιτισμική και ανοιχτή στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, πλήθος διεθνών διοργανώσεων φιλοξενήθηκαν στην πόλη όπως η «15η Biennale Νέων Καλλιτεχνών της Μεσογείου» και η “Womex-World Music Expo”, ενώ παράλληλα υλοποιήθηκαν πρωτοποριακές δράσεις και προγράμματα που αγκαλιάστηκαν από τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης, όπως το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Thessaloniki Food Festival, ο θεσμός των sleepover παιδιών στα μουσεία και η ανακαίνιση 4 παιδικών βιβλιοθηκών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τον Ιανουάριο του 2013 ορίστηκε Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Δεκέμβριο του 2014 Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, θέση από την οποία συνέχισε τη μεθοδική προώθηση ενός γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού της τουριστικής πολιτικής της πόλης. Αυτή η πολιτική ξεκίνησε μεταξύ άλλων από την καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης, με πρωτοβουλίες όπως δωρεάν ξεναγήσεις για τους δημότες, έκδοση θεματικών χαρτών, τοποθέτηση ʽδεικτών μνήμηςʼ, και φτάνει ως τη συγκρότηση του Convention Bureau της πόλης καθώς και τη συστηματική στόχευση και παρουσία σε συγκεκριμένες αγορές από τις οποίες υπάρχει δυναμική άντλησης μεγάλου τουριστικού ρεύματος. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν το διαρκώς αυξανόμενο κύμα τουριστών από το εξωτερικό, οι νέες αεροπορικές συνδέσεις, αλλά και η αύξηση Ελλήνων επισκεπτών στην πόλη για πρώτη φορά μετά το 2009.

Το 2021 επιλέχθηκε από το Ίδρυμα Mies van der Rohe και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέλος της 7μελούς Διεθνούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Βραβείων Αρχιτεκτονικής 2022 Mies van der Rohe.  

Μετά τη λήξη της θητείας του στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ίδρυσε την WISE RAM, μέσω της οποίας εξακολουθεί να προσφέρει υπηρεσίες ανάπτυξης στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας συνεργαζόμενος με Δήμους (Ιωαννιτών, Καστοριάς, Βελβεντού, Διον-Ολύμπου, Αριστοτέλη κ.α.) αλλά και φορείς και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Spread the love!