Υποψήφιοι

Καρασαββίδου, Ελένη

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σπούδασε παιδαγωγική και κατόπιν ΜΜΕ στο ΑΠΘ. Επίσης, με υποτροφία του Παν/μίου του Nottingham “Πολιτισμική Κοινωνιολογία” και έπειτα ολοκλήρωσε ένα μεταπτυχιακό στην κατεύθυνση Γλωσσική Πολιτισμική Παιδεία στην Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ. Έχει παρακολουθήσει ποικίλα σεμινάρια (όπως ψυχολογίας και κοινωνικής πολιτικής) στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Τιμήθηκε με υποτροφία επίδοσης από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών κι έχει συμμετοχή σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Αρκετά άρθρα της δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά κι έγκυρα λογοτεχνικά περιοδικά κι εφημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Στην κοινωνική δράση είναι μέλος διάφορων κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών φορέων. Συμμετέχει έμπρακτα σε πολιτικούς φορείς διεθνώς και σε κοινωνικά κινήματα με κοινά προτάγματα της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του αγώνα κατά του ρατσισμού, του σεξισμού, του νεο-ιμπεριαλισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού, πιστεύοντας στον πολίτη που είναι έτοιμος να συμμετάσχει και να εκτεθεί. Ακόμη σε διάφορες τοπικές κινήσεις με όμοια προτάγματα., ενώ υπήρξε εκπρόσωπος σε διεθνείς συναντήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Επαγγελματικά έχει διδάξει στο Μεταπτυχιακό του ΤΕΠΑΕ ΑΠΘ καθώς και Λογοτεχνία και Ετερότητα στη Νέα Υόρκη. Υπήρξε στέλεχος σε ΚΕΚ, εισηγήτρια ελληνικής γλώσσας σε παλλινοστούντες, υπεύθυνη για την προώθηση στην αγορά εργασίας και επιστημονική υπεύθυνη Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενώ συνεργάστηκε με το ΑΠΘ και το ΜΑΚΙΝΕ. 

Υπήρξε Αναπληρωματικό Μέλος του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Νέων της Δημοκρατικής Αριστεράς (ENDYL). και υπεύθυνη της οργάνωσης Πόλης της νεολαίας του ΣΥΝ ενώ είναι μέλος του ΚΣ. Χρημάτισε μέλος του ΔΣ του ΠΑΔΟΠ (Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης) Ο.Γ. της ΕΠΟΣ (Ενωτικής Πορείας Συγγραφέων), μέλος του Διεθνούς Δικτύου για τα Δικαιώματα των Παιδιών (CRIN) κ.α.

Στον πολιτιστικό τομέα έχει διοργανώσει πολιτιστικές εκδηλώσεις, έχει ιδρύσει την “ArtAttack”, έχει αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις από φορείς και διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στην Γερμανία, ενώ έχει εκδώσει πέντε βιβλία (τέσσερα λογοτεχνικά κι ένα δοκιμιακού λόγου) και μία επιστημονική μονογραφία για την Λογοτεχνία και την Διαπολιτισμικότητα, έχει βραβευτεί στον διαγωνισμό της «Ελευθεροτυπίας» ενώ συμμετείχε στην ειδική έκδοση της ίδιας εφημερίδας για τους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς που βραβεύτηκαν στον Διαγωνισμό της «Βιβλιοθήκης» (κδόσειςΦυτράκη). Έχει ανθολογηθεί δυο φορές και αρθρογραφεί στον ημερήσιο τύπο. Το 2000 πραγματοποιήθηκε για το έργο της τιμητική εκδήλωση στην Αθήνα από την ΕΠΟΣ υπό την αιγίδα και χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ τιμήθηκε με μετάλλιο από την UNESCO στον Πειραιά το 2003. Έχει εκδώσει 7 βιβλία.

Στο Θέατρο. Έχει σκηνοθετήσει θέατρο για Πολίτες με αναπηρία (σε συνεργασία με τον ΠΑΣΠΑ.) Το θεατρικό της «Φελίτσε και Λίλυ», σε σκηνοθεσία και διασκευή Κατερίνας Πολυχρονοπούλου, ανέβηκε με soldout παραστάσεις στο Θέατρο Vault στην Αθήνα και ήταν υποψήφιο για βραβείο καλύτερου νεοελληνικού έργου στα βραβεία της Ακαδημίας Θεάτρου. Το έργο της για την ζωή του Rogers αναμένεται να ανέβει στην Αγγλία (στα Midlands) με το πέρας της πανδημίας.

SHARE THIS: