Σπύρος Πέγκας: Ως δήμαρχος θα συγκρουστώ με οποιονδήποτε μπει εμπόδιο στα συμφέροντα της Θεσσαλονίκης

Διακοσμητικές γραμμές

«Θα συγκρουστώ με οποιονδήποτε μπει εμπόδιο στα συμφέροντα της πόλης», διαμήνυσε το απόγευμα της Πέμπτης, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Για Όλους», Σπύρος Πέγκας, κατά τη διάρκεια της θεματικής συζήτησης «Σχεδιάζουμε το μέλλον της Θεσσαλονίκης: Προσβασιμότητα», στην αίθουσα τύπου του Εθνικού Σταδίου «Καυτανζόγλειο».

Ο Σπύρος Πέγκας τόνισε πως η προσβασιμότητα αποτελεί ένα τεράστιο θέμα για την πόλη και ότι αν δεν υπάρξουν άμεσα ενέργειες, η Θεσσαλονίκη δεν θα αλλάξει ποτέ. «Πρέπει να κάνουμε ριζικές αλλαγές. Η μετακίνησή μας έγινε πάρα πολύ δύσκολη και αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο», πρόσθεσε.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο γιατρός και παραολυμπιονίκης, αρχηγός της αποστολής της εθνικής ομάδας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, Αλέξανδρος Ταξιλδάρης. 

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Κομοτηνής και πόσο προσβάσιμη έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν. «Το επίπεδο προσβασιμότητας μιας πόλης, δείχνει το υψηλό επίπεδο πολιτισμού. Την αναπηρία δεν την προκαλεί η βλάβη στο σώμα μας αλλά το μη σωστά προσβάσιμο περιβάλλον. Αν το περιβάλλον ήταν ίσο προς όλους, δεν θα υπήρχε το θέμα της αναπηρίας. Οι ράμπες και οι ανελκυστήρες χρησιμοποιούνται και από άτομα χωρίς αναπηρία. Είναι σημαντικό ό,τι σχεδιάζουμε να είναι  προσβάσιμο για όλους», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ταξιλδάρης δήλωσε πώς ο δήμος μπορεί να εκμεταλλευτεί τους αθλητικούς συλλόγους Ατόμων με Αναπηρία προκειμένου η πόλη να γίνει προσβάσιμη. «Έζησα στη Θεσσαλονίκη, έχει όλα τα κακά μιας μεγαλούπολης, αλλά με παρεμβάσεις μπορεί να τα καταφέρει. Θα μπορούσε και ο τουρισμός να είναι προσβάσιμος. Δεν αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι ο αναπηρικός τουρισμός. Είναι υποχρέωσή μας αν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε πολιτισμό», ξεκαθάρισε.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Πάνος Γεωργιάδης, ταξιδιωτικός συντάκτης και γονέας παιδιού με αναπηρία. «Η προσβασιμότητα στη Θεσσαλονίκη είναι ανέκδοτο», είπε και έδειξε φωτογραφίες από πασίγνωστα σημεία της πόλης, που δυσκολεύουν τη μετακίνηση των Ατόμων με Αναπηρία. Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την ανάγκη για τη δημιουργία τουαλετών για Άτομα με Αναπηρία, σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης.

Αμέσως μετά, μίλησε ο πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου ΑμεΑ «Αετοί Θεσσαλονίκης», Πάρης Αλβανός, ο οποίος έκανε σαφή αναφορά στον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα αθλητικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, προκειμένου η πόλη να χωρά όλους τους ανθρώπους. «Χρειάζεται ένας φορέας που να γνωρίζει από προσβασιμότητα. Μόνο το αθλητικά σωματεία Ατόμων με Αναπηρία μπορούν να το κάνουν αυτό. Προσπαθούμε να πείσουμε τις Αρχές ότι χρειαζόμαστε χρηματοδότηση. Τρομάζουμε όταν έρχονται εταίροι από το εξωτερικό, με αναπηρία. Δυσκολευόμαστε απίστευτα στη μετακίνηση. Ψάχνουμε ασφαλείς διαδρομές. Θέλουμε να τους βγάλουμε όλους από τα σπίτια μας», τόνισε.

Έπειτα, στο βήμα ανέβηκε ο Γιώργος Μπασμαδέλης, δημοτικός υπάλληλος δήμου Θεσσαλονίκης και έδειξε πανοραμικές εικόνες από δημόσιους χώρους της Θεσσαλονίκης, αναλύοντας τον τρόπο κατασκευής τους και κατά πόσο είναι προσβάσιμοι για όλους. Ο κ. Μπασμαδέλης ανέλυσε και τα κριτήρια κατασκευής δαπέδων. Συγκεκριμένα, είπε πως πρέπει να προσφέρουν ασφάλεια και άνεση, αντοχή στις καιρικές συνθήκες, ευκολία συντήρησης, ενώ θα πρέπει να είναι προσβάσιμα για όλες τις κατηγορίες χρηστών. 

Τέλος, ο ακτιβιστής και τ. πρόεδρος της Ένωσης Δικαιωμάτων Πεζών, Αντώνης Καράγιωργας, υποστήριξε πως «η Θεσσαλονίκη με τραυματίζει κάθε μέρα» και περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί με τα φανάρια για τους πεζούς στην πόλη και πόσο αργούν να γίνουν πράσινα, συγκριτικά με εκείνα για τα οχήματα. Μάλιστα, πρότεινε το όριο ταχύτητας εντός της Θεσσαλονίκης να μειωθεί στα 30χλμ/ώρα. 

Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και οι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήσεις.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Για Όλους», Σπύρος Πέγκας, συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις επισκέψεις στις γειτονιές του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν νέες θεματικές συζητήσεις.

Spread the love!