Υποψήφιοι

Ιωαννίδου, Ελένη

Ιστορικός, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας Οικολογίας Αλληλεγγύης

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καβάλα, ζω στη Θεσσαλονίκη από τα 18 μου χρόνια. Σπούδασα στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Έχω εργαστεί σε τυπογραφείο, στο Δημοτικό Μουσείο/Ιστορικό Αρχείο Καβάλας και σε προγράμματα κατάρτισης Ελλήνων από την Αλβανία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Από το 1994 εργάζομαι ως ιστορικός στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς. Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως την προσφυγική εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία του Μεσοπολέμου, την κοινωνική και την προφορική ιστορία. Από τις πολύ όμορφες εμπειρίες μου είναι η συμμετοχή μου στη θεατρική ομάδα Ελληνικό Playback Θέατρο. Είμαι μητέρα μιας κόρης, της Μαρίας, και παντρεμένη με τον Στράτο Δορδανά.

Το πρώτο μου σχολείο στις συλλογικότητες και στην ομαδική δουλειά ήταν η συμμετοχή στα μαθητικά συμβούλια και στη Μαθητική Πολιτιστική Κίνηση στην πρώτη μου πατρίδα, την Καβάλα. Το δεύτερο μεγάλο σχολείο, στο οποίο οφείλω διαβάσματα, πολιτική παιδεία και μια αρκετά ανοιχτή – ελπίζω – αριστερή πολιτική οπτική, ήταν η συμμετοχή μου στην ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και στη φοιτητική παράταξη Δημοκρατικός Αγώνας. Ακολούθησε η Οικολογική Κίνηση στην οποία είμαι μέλος από το 2001 και όπου ασχολήθηκα κυρίως με τη δημιουργία του Δικτύου εναντίον των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Από το 2019 συμμετέχω στην αυτοδιοικητική κίνηση “Οικολογία – Αλληλεγγύη” με την οποία έβαλα υποψηφιότητα ως δημοτικός σύμβουλος στο 2019. Τα επόμενα χρόνια συμμετείχα στον αγώνα για την παραμονή των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Μετρό Βενιζέλου και στις δράσεις του “Οικόπολις – μια παράλληλη πόλη για την οικολογία και την κοινωνική αλληλεγγύη”.  Είμαι ιδρυτικό και ενεργό μέλος του Δικτύου για το αστικό πράσινο “SOSε τα Δέντρα” για τη σωτηρία των δέντρων και των πράσινων χώρων της Θεσσαλονίκης από την καταστροφική διαχείριση της τωρινής δημοτικής διοίκησης.

Ως υποψήφια της Οικολογίας – Αλληλεγγύης στο κοινό σχήμα με τη Θεσσαλονίκη για όλους, και μέσα από την έμπρακτη συνεργασία δημοκρατικών ομάδων και πολιτών προσδοκώ την εφαρμογή του κοινά διαμορφωμένου προγράμματός μας για μια πράσινη, αλληλέγγυα, κοινωνικά δικαιότερη πόλη. Για να προχωρήσουμε από τη σημερινή παρακμή στη βιώσιμη δημιουργία. Βασική μου επιδίωξη είναι να δώσουμε βάρος στον υπερδιπλασιασμό των αστικών δέντρων και την προστασία των περιαστικών δασών, στην καθαριότητα (μείωση, ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή), τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη φροντίδα και επανένταξη των ευάλωτων ομάδων (ιδίως αστέγων, ανέργων, εξαρτημένων, ΑΜΕΑ), τη στήριξη των παιδιών και της νεολαίας. Ελπίζω πως η εμπειρία μου σε διαφορετικές συλλογικότητες, η εμπιστοσύνη μου στα κοινωνικά κινήματα, η εντιμότητα, η προσήλωση στον στόχο και οι δημοκρατικές μου αξίες είναι τα βασικά μου εφόδια για να συμβάλλω στη δημιουργία μιας καλύτερης Θεσσαλονίκης.

SHARE THIS: