Υποψήφιοι

Κουράκης, Ανδρέας

Αρχιτέκτων Μηχανικός π. Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων π. Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας /ΤΚΜ Π. Προϊστάμενος του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

Γεννήθηκα το 1947 στη Θεσσαλονίκη, τελείωσα το 5ο Γυμνάσιο Αρρένων και αποφοίτησα από το Tμήμα Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ το 1970. Δίδαξα στο Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας και Ρυθμολογίας της Πολυτεχνικής Σχολής (1975-1977) και έκτοτε άσκησα το ελεύθερο επάγγελμα.

Εκλέχτηκα Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας /ΤΚΜ (1991-1994) και στα όργανα Διοίκησης του ΤΕΕ (1982-2004). Ασχολήθηκα συστηματικά και σε βάθος με αναπτυξιακά, χωροταξικά και πολεοδομικά θέματα της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της. 

Προϊστάμενος του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (1994-2006). 

Το 2002 εκλέχτηκα Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τη Δημοτική Παράταξη «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας».

Στις 7 Ιουλίου 2005 ιδρύσαμε με τους Δημοτικούς Συμβούλους Παναγιώτη Αβραμόπουλο, Λάζαρο Ζαχαριάδη και Γιάννη Μπουτάρη τη Δημοτική Κίνηση «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για τη Θεσσαλονίκη» με επικεφαλής τον Γιάννη Μπουτάρη. Στις εκλογές του 2006 επανεκλέχτηκα Δημοτικός Σύμβουλος. 

Το 2010 η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» κέρδισε τις εκλογές και από το 2011 μέχρι το 2014 ανέλαβα τη θέση του Αντιδημάρχου Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων.

Πολλά έργα αυτής της περιόδου (2011-2014) που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, έχουν την υπογραφή μου:

  • η Νέα Παραλία από τους Ομίλους μέχρι το Βασιλικό Θέατρο
  • η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας
  • οι μεγάλες αναπλάσεις των περιοχών του Χρηματιστηρίου και των 12 Αποστόλων
  • οι παρεμβάσεις για τη βιώσιμη κινητικότητα όπως στην China Town απέναντι από τα Δικαστήρια, στον κήπο του Καλού, στην Κίμωνος Βόγα με την ευρύτερη περιοχή της καθώς και δεκάδες πεζοδρομήσεις, πλατείες και παιδικές χαρές σε όλη την πόλη
  • η αναστήλωση και επανάχρηση των παλαιών Δημοτικών Σφαγείων και του Α’ Γυμνασίου
  • η νέα πτέρυγα του Ιστορικού 5ου Γυμνασίου.

Μετά τις νικηφόρες εκλογές του 2014 τέθηκα εκτός των θέσεων ευθύνης του Δήμου γιατί επέκρινα τον προσωποπαγή τρόπο διοίκησης και την ανεπαρκή αντιμετώπιση θεμάτων της καθημερινότητας.

Στις 26.12.2018 δήλωσα την ανεξαρτητοποίηση μου.

Το 2019 επανεκλέχτηκα Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «ΠΟΛΗ-χρωμη Θεσσαλονίκη» με επικεφαλής τον Σπύρο Βούγια.

Στις εκλογές του 2023 είμαι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «Θεσσαλονίκη για όλους» και στηρίζω τον Σπύρο Πέγκα για δήμαρχο, γιατί μπορεί να ηγηθεί μιας δημοτικής αρχής με προοδευτικό πρόσημο και έχει την ικανότητα, την αφοσίωση, τη γνώση και την ακεραιότητα να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Κατοικώ στην Ανάληψη και απέκτησα με την Άννα Κεφαλά δύο παιδιά, την Κλεοπάτρα, γιατρό και τον Γιάννη, πολιτικό μηχανικό.

SHARE THIS: