Υποψήφιοι

Παπαθανασίου, Ευάγγελος

Αρχαιολόγος

Γεννήθηκα στον Παντελεήμονα Ολύμπου (Πλαταμώνος). Στην Θεσσαλονίκη ζώ από φοιτητής, πάνω από 40 χρόνια, στις γειτονιές της Τούμπας και του Παπαφείου. 

Είμαι αρχαιολόγος, με ειδίκευση στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια, και υπηρετώ στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Εργάστηκα και ερεύνησα στην Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία και στους νομούς Πιερίας, Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης. Συνέγραψα και δημοσίευσα πάνω από 100 μελέτες και άρθρα και ανακοίνωσα σε πάνω από 70 τοπικά και διεθνή συνέδρια. Είμαι παντρεμένος με την αρχαιολόγο Θεοδώρα Ιωαννίδου και έχουμε δύο κορίτσια.

Αγάπησα πολύ αυτήν την πόλη, που η γοητεία της με είχε πείσει πώς είναι το μόνο μέρος του κόσμου, που αξίζει κανείς να ζεί. Όμως η προϊούσα εικόνα εγκατάλειψής της, τα χρόνια προβλήματα, που αντί να επιλύονται επιδεινώνονται, δημιούργησαν μία εικόνα παρακμής, που δεν της αξίζει, αυτής της υπέροχης πόλης, και δεν αξίζει και σε όσους επιμένουν να ζούν σε αυτήν. Ες ότι αφορά στην ειδικότητά μου, οι ταγοί αυτής τη πόλης έδειχναν ανεπαρκείς να κοινωνήσουν αξιοπρεπώς την τεράστια ιστορία και την αρχαιολογική κληρονομιά της πόλης στους πολίτες της και τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες της. Παράλληλα αυξανόταν το χάσμα ανάμεσα στην κεντρική δημοτική εξουσία και τους πολίτες στις γειτονιές, που αντιμετωπίζονταν συχνά με ελιτισμό και περιφρόνηση. Κατάσταση, που πρόδιδε ένα βαθύ πρόβλημα δημοκρατίας στην λειτουργία του Δήμου.

Αυτή η κατάσταση με ώθησε να ασχοληθώ ενεργότερα με τα κοινά και με αφορμή αδόκητη κοινωνική πρόκληση, που αντιμετώπισε η γειτονιά μου στην Παπάφη. Επέλεξα την παράταξη του Σπύρου Πέγκα, διότι διαθέτει ικανούς συνεργάτες και γιατί προτάσσει στο πρόγραμμά του την συμμετοχή, την κοινή λογική και το αυτονόητο.

«Θεραπεύοντας τα φαινομενικώς μικρά προβλήματα στις γειτονιές, ασυμβίβαστοι με την ασκήμια, ωριμάζει το όραμα για εκείνα τα μεγάλα που αρμόζουν στην πόλη»

SHARE THIS: