Βόλτες στις γειτονιές του δήμου Θεσσαλονίκης από τον Σπύρο Πέγκα – Οι συζητήσεις με κατοίκους και τα προβλήματά τους

Διακοσμητικές γραμμές

Στη γειτονιά της περιοχής των Δώδεκα Αποστόλων, στο Β΄ Κοινοτικό Διαμέρισμα, περπάτησε το πρωί της Πέμπτης ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Θεσσαλονίκη Για Όλους”, Σπύρος Πέγκας μαζί με μέλη του ψηφοδελτίου και την ομάδα καταγραφής και λύσεις των τοπικών αναγκών.

Ο κ. Πέγκας συνομίλησε με γυναίκες και άνδρες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή, αλλά και με κατοίκους οι οποίοι του ανέλυσαν διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Όπως σημείωσαν, μπορεί η ανάπλαση που έγινε στην περιοχή να τους έδωσε μία σημαντική “ανάσα”, ωστόσο το κυκλοφοριακό και η καθαριότητα παραμένουν ψηλά στη λίστα με τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα από τη δημοτική αρχή.

Σε δήλωσή του, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας τόνισε τα εξής: “Σήμερα περπατήσαμε στη γειτονιά των Δώδεκα Αποστόλων, μία γειτονιά ιδιαίτερης σημασίας για την πόλη, όπου το παλιό και το νέο συνυπάρχουν. Ωστόσο, σημαντικά μνημεία της είναι σε αδράνεια. Η βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας Μαβίλη που συντελέστηκε επί Γιάννη Μπουτάρη αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς ονειρευόμαστε τη Θεσσαλονίκη. Πιστεύουμε στις ήπιες αστικές αναπλάσεις τις οποίες και θα απλώσουμε σε ολόκληρη την πόλη, καθώς έχει πολύ μεγάλη σημασία η ύπαρξη συνολικού σχεδίου ανάπλασης. Στόχος μας είναι η ανθρώπινη κλίμακα και η ελεύθερη κίνηση και συνύπαρξη των δημοτών στον ανοιχτό, ελεύθερο και ποιοτικό δημόσιο χώρο”.

Τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Σπύρο Πέγκα συνόδευαν μέλη της δημοτικής κίνησης “Θεσσαλονίκη Για Όλους”, αρκετοί από τους οποίους αναμένεται να είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Το απόγευμα της ίδια ημέρας, στην ίδια γειτονιά, στον πολυχώρο Law to Impact, στην οδό Ολύμπου, η δημοτική κίνηση “Θεσσαλονίκη Για Όλους” πραγματοποίησε την τρίτη κατά σειρά θεματική συζήτηση με τίτλο “Σχεδιάζουμε το μέλλον της Θεσσαλονίκης: Δημόσιο σχολείο”. Ομιλήτριες ήταν η Μαρία Σιτζόγλου αρχιτέκτονας και πολεοδόμος και η Αγάπη Τζαμπάζη εκπροσωπώντας το Heinrich Böll Foundation. Οι δύο γυναίκες- επαγγελματίες, παρουσίασαν στους παρευρισκόμενους, προγράμματα και πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε σχολεία της Ελλάδας και της Ευρώπης, όπου οι σχολικές μονάδες έχουν γίνει “πράσινες” αλλά και τρόπους με τους οποίους το Δημόσιο Σχολείο μπορεί διαμορφώσει θετικά τη σχέση των παιδιών με το δημόσιο χώρο και να επηρεάσει τη ζωή της κάθε γειτονιάς αποτελώντας κινητήριο δύναμη για την αλλαγή.

Η δημοτική κίνηση “Θεσσαλονίκη Για Όλους” στοχεύει στη διαχείριση του Δημόσιου Χώρου αλλά και του Δημόσιου Σχολείου με τρόπο που να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη παγκόσμια συνθήκη.

Συγκεκριμένα θα επιδιώξει:
● Ήπιες αστικές αναπλάσεις ως μέρος ενός ολιστικού προγράμματος αστικής αναζωογόνησης.
● Χάραξη και ενδυνάμωση πράσινων διαδρομών μέσα στον αστικό ιστό.
● Αναδιαμόρφωση σχολικών αυλών με χρήση φυσικών υλικών.
● Ενεργοποίηση του σχολείου ως πυρήνα μιας συνολικής πολιτικής που αποσκοπεί σε μία πόλη φιλική στο δημότη και ανθεκτική στο μέλλον (ελαχιστοποίηση περιβαλλοντικού αποτυπώματος).
● Υιοθέτηση ενός ευρύτερου πολιτικού πλαισίου που θα ανταποκρίνεται με ουσιαστικό τρόπο στην αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής και στην στρατηγική των “100 Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων έως το 2030 από και προς τους πολίτες”, ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο έχει ήδη ενταχθεί η Θεσσαλονίκη.

Spread the love!