Υποψήφιοι βουλευτές συζητούν με τον Σπύρο Πέγκα για μία «Θεσσαλονίκη Για Όλους»

Διακοσμητικές γραμμές

Συζήτηση για ζητήματα που αφορούν στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε με υποψήφιους βουλευτές της Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Για Όλους» και υποψήφιος δήμαρχος, Σπύρος Πέγκας, στην κατάμεστη Αίθουσα Νερού του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Η συζήτηση εξελίχθηκε σε δύο πάνελ στα οποία συμμετείχαν υποψήφιοι βουλευτές από τα τρία πρώτα κόμματα στη Βουλή και συγκεκριμένα από τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Πέγκας έθεσε στους υποψήφιους βουλευτές ερωτήματα που αφορούσαν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι Θεσσαλονικείς, αλλά και σε αυτά που συναντούν οι επισκέπτες στην πόλη.

Η συζήτηση στο πρώτο πάνελ εξελίχθηκε γύρω από τον πολιτισμό και το πώς θα είναι εφικτή η ενίσχυση της χρηματοδότησης πολιτιστικών φορέων της πόλης, στον τουρισμό και τα χαμηλά νούμερα που καταγράφει η Θεσσαλονίκη αλλά και στην κοινωνική πολιτική που θα πρέπει να ασκηθεί.

Για την ενίσχυση της χρηματοδότησης σε πολιτιστικούς φορείς, ο υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Μάριος Δράμαλης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί χωνευτήρι πολιτισμών και ότι πρέπει να αναδειχθούν όλα τα δρώμενα. «Είμαι υπέρ στην ενίσχυση της χρηματοδότησης για τον πολιτισμό. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι πρωτεύουσα πόλη, αλλά έχει μείνει πολύ πίσω. Η δική μου η πρόταση είναι να καθίσουμε όλοι μαζί στο τραπέζι και να διεκδικήσουμε από την κεντρική διοίκηση την ενίσχυση της χρηματοδότησης. Να το δούμε όλα τα κόμματα μαζί».

Για τον τουρισμό στην πόλη και τις χαμηλές επιδόσεις που καταγράφει το τελευταίο χρονικό διάστημα, η υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Α’ Θεσσαλονίκης, Έλλη Χρυσίδουξεκαθάρισε ότι από κοινού, ο δήμος και η κυβέρνηση πρέπει να έχουν σχέδιο ανάπτυξής του. «Σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι αφίξεις είναι μειωμένες. Έχουμε ένα κρουαζιερόπλοιο την εβδομάδα και αυτό δεν είναι η ανάπτυξη που θέλουμε για την πόλη. Δεν μπορεί ο δήμος Θεσσαλονίκης να το χρησιμοποιεί ως επιχείρημα. Θα πρέπει να συνδεθούν όλοι οι φορείς για την ανάπτυξη του τουρισμού, να γίνει ένας αναπτυξιακός σχεδιασμός» είπε και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει σοβαρή επικοινωνιακή πολιτική για τη γαστρονομία, είναι ελλιπής η πολιτική του κ. Ζέρβα».

Όσον αφορά στην κοινωνική πολιτική, η υποψήφια βουλευτής με τον ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. στην Α’ Θεσσαλονίκης, Ελένη Χριστιά, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της οικογένειας που έχουν παιδιά μικρής ηλικίας αλλά και στη μείωση της ανεργίας. «Κοινωνική πολιτική δεν είναι να δίνουμε επιδόματα. Αυτό είναι πολιτική ύπνωσης. Πρέπει να σκεφτεί το κεντρικό κράτος αλλά και οι δήμοι, ότι θα πρέπει να κάνουν στροφή στην κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα», δήλωσε.

Στο δεύτερο πάνελ, η συζήτηση έγινε γύρω από το αστικό πράσινο, τα μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε αυτά που πρόκειται να υλοποιηθούν.

Σε ερώτηση του Σπύρου Πέγκα για τις συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη, ο υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το μετρό τελειώνει και θα είναι το πιο σύγχρονο στην Ευρώπη. Θα έχουμε και μετρό και αρχαία. Στις συγκοινωνίες της πόλης, σήμερα δεν είμαστε όσο καλά θα θέλαμε. Βρήκαμε τριτοκοσμική κατάσταση στα λεωφορεία, τη βελτιώσαμε αλλά δεν είμαστε στην κατάσταση που θα θέλαμε. Χρειαζόμαστε χρόνους και ταχύτητες Αθήνας κάτι που δεν έχουμε στη Θεσσαλονίκη», ενώ για το Flyover δήλωσε πως θα πρέπει να υπάρξει σχέδιο κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, έτσι ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στην κυκλοφορία.

Αντίθετα, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ. ΑΛ. στην Α΄ Θεσσαλονίκης Γιάννης Μαγκριώτης, ισχυρίστηκε ότι «η ταλαιπωρία του μετρό είναι Θεσσαλονικιώτικη. Δεν υπάρχει περίπτωση η κεντρική γραμμή να παραδοθεί εμπορικά πριν το πρώτο εξάμηνο του 2025». Στη συνέχεια πρότεινε την κατάρτιση περιφερειακού σχεδιασμού ανάπτυξης με συντονισμό πολιτικών φορέων και χρηματοδοτικών εργαλείων.

Όσον αφορά στο πράσινο, ο κ. Μαγκριώτης υπογράμμισε ότι «η Θεσσαλονίκη αποτελεί αρνητικό παράδειγμα. Δε γίνεται τίποτα για να μετριαστεί αυτό το πρόβλημα», ενώ κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα της ρύπανσης του αέρα της πόλης, ο υποψήφιος βουλευτής υποστήριξε πως για την επίλυση του θέματος, «τοπικές αρχές και κεντρικές κυβερνήσεις δεν κάνουν τίποτα. Μονάχα διακηρύξεις».

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με παρεμβάσεις από τον δημοτικό σύμβουλο του δήμου Θεσσαλονίκης και μέλος της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Για Όλους», Ανδρέα Κουράκη, τον υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. στην Α’ Θεσσαλονίκης, Στέφανο Χατζημανώλη και από τον πρώην γενικό διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης, Κώστα Μπελιμπασάκη.

Η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Για Όλους» και ο επικεφαλής της υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Πέγκας, ευχαριστούν θερμά τους υποψήφιους βουλευτές που ανταποκρίθηκαν στον κάλεσμά τους.

Spread the love!