Υποψήφιοι

Τσόκου, Ιωάννα (Γιάννα)

Θεατρολόγος

Γεννήθηκα στη Γερμανία το 1958. Αποφοίτησα από το Κολλέγιο ΑΝΑΤΟΛΙΑ και την Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης της Ρούλας Πατεράκη. Είμαι Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης στη Θεατρολογία και Ιστορία της Τέχνης. 

Ως θεατρολόγος συνεργάστηκα με το ΚΘΒΕ, οργάνωσα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία με το Villarte, δίδαξα Ιστορία Θεάτρου στην Ανώτερη Δραματική Σχολή «Ανδρέας Βουτσινάς» όπου δημιούργησα το τμήμα «Η Θεατρική Τέχνη στην Εκπαίδευση». Δημοσίευσα επιστημονικά άρθρα, συνεντεύξεις και κριτικές. Είμαι μέλος της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών. Μεταφράζω έργα του σύγχρονου γερμανικού θεάτρου.

Το 2015-16 οργάνωσα τα μαθήματα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης με αντικείμενο το θέατρο. Υπήρξα μέλος της Επιτροπής Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης από το 2011 και Πρόεδρος της Επιτροπής από το 2014 έως το 2019.

Από το 2018 συντονίζω τη Λέσχη Ανάγνωσης Θεατρικών Έργων για Εφήβους και Παιδιά του «Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση» και από το 2020 είμαι συντονίστρια του Γραφείου Βόρειας Ελλάδας του Δικτύου.

Ως ενεργή πολίτις και με την πεποίθηση ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό συμμετέχω, από το 2013, ενεργά στον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, ως μέλος του SOSTE TO NEPO. Θεωρώ το δημοψήφισμα για το νερό το 2014 και τη συναυλία του 2023, κορυφαίες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας της πόλης. Με τη θέση ότι πολίτες και αυτοδιοίκηση οφείλουν να συνεργάζονται για τη διεκδίκηση των κοινών αγαθών, οργάνωσα τον διαγωνισμό διηγήματος «Το νερό είναι στο χέρι σου!» στο πλαίσιο της Καμπάνιας «Ε’, όχι και το νερό!» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης. Συμμετείχα στην Κίνηση κατά της Υποθαλάσσιας και είμαι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διάσωση του αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου.

Η φροντίδα των αδέσποτων αποτελεί για μένα αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας και θεωρώ ότι έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε σ’ αυτόν τον τομέα.

Συμπορεύμαι με τον Σπύρο Πέγκα για το πρόγραμμά του και επειδή τον εκτιμώ για όσα έχει καταφέρει μέχρι τώρα και πιστεύω ότι όλοι μαζί θα δουλέψουμε για μια «Θεσσαλονίκη για όλους» όπου θα χαιρόμαστε να ζούμε και να προσφέρουμε στην πόλη.

SHARE THIS: